Daisy-da-veiga-20septHet is zover, het derde V&W event ‘Mooi van binnen & van buiten’ is begonnen! De zaal zit vol met nieuwsgierige, krachtige vrouwen die op het puntje van hun stoel zitten om te luisteren naar onze spreeksters. Daisy da Veiga trapt vandaag af, met haar interactieve lezing over KIKZ. KIKZ hoor ik je denken? Dat staat voor Krachtige Keuzes, Inzichten, Kansen Grijpen en Zelfvertrouwen. De 4 stappen waar Daisy het meest in gelooft. Rondom dit thema heeft Daisy een e-book geschreven ‘ KIKZ Helpt!’.

Wekker

Daisy maakt de zaal even wakker met een vraag: “Wat dacht je toen de wekker ging? Wat hoop je hier te komen halen?”

  • Jeanine zoekt inspiratie, meer energie voelen, ideeën opdoen waar ze mee verder kan
  • Sonja zoekt ook inspiratie en vrouwelijke energie. “Als ik mezelf omring met vrouwen, sta ik in mijn kracht. Ik hoop dat andere vrouwen dat ook hebben.”
  • Jamie, wil samen zijn met vrouwen. “Iedereen doet andere dingen. Maar de verhalen van iedereen zijn overal toepasbaar. Ik wil uiteindelijk voor mezelf beginnen en ben op zoek naar tips waar mensen tegen aan lopen. Krachtig gevoel, mannen snappen dat toch niet.”
  • Angelique: “Mensen ontmoeten, en dan vooral vrouwen voor de kracht en ondersteuning. Wat allemaal kan met vrouwen, dat is echt heel veel”
  • Ernice: “Ik sluit me aan bij inspiratie. Het is de tweede keer dat ik er ben. Ik wil de dames die dit organiseren ondersteunen om er te zijn. Inspiratie ook gunnen.”

Verbondenheid

Daisy vat het samen als: “Verbonden zijn met elkaar. Nieuwe ideeën en nieuwe energie. Dat heb je nodig als je je droom wilt realiseren. Iedereen heeft dromen, maar doet er nog niet altijd iets mee. Iedereen heeft ook nachtmerries. Mijn nachtmerrie is geen perspectief op inkomsten. Of als mister right mister wrong blijkt te zijn. Of als iemand het zwaar heeft, en ik diegene niet kan helpen. Soms heb je momenten dat je leven niet gaat zoals het moet. Maar daar gaan we het niet over hebben.

Daisy da Veiga boek coverDoen vanuit dromen

Mijn grootste droom en missie is, dat ik mijn hart volg. En dat ik anderen daar in kan meenemen. Dat zij ontdekken wie ze zijn en doen waar ze van dromen. Voor iedereen is dat anders. Wat jij leuk vindt, vind ik supersaai. Elke vrouw heeft haar eigen WOW. Een van mijn grootste dromen was om een boek te schrijven. En vanmiddag staat er een e-book online, en kan iedereen lezen wat ik heb geschreven. Ik heb de cover bij me zodat het een echte lancering is. Mag ik mijn moeder vragen om hem te onthullen? *tromgeroffel in de zaal*. Het e-book is te downloaden via Daisydaveiga.com.

Leeuw of schaap?

Ik wil jullie eerst een verhaal vertellen. Over een jonge leeuw die we KIKZ noemen. Deze welp was zijn ouders kwijt geraakt. Hij kwam ineens een schaap tegen waar hij vrienden mee werd. En hij werd opgenoemen in de kudde. Beetje lekker samen grazen en de leeuw dacht dat op een gegeven moment dat hij ook een schaap was. Tot op een dag een grote leeuw aan kwam sluipen en dacht de kudde wel even lekker te kunnen grijpen. Maar wat doet die soortgenoot daar? Die weet vast niet wie hij is. De grote leeuw nam KIKZ mee naar het water en KIKZ zag zijn weerspiegeling. KIKZ dacht: “Oh, ik ben zo mooi en groot. Ik had de schapen kunnen beschermen.” En toen brulde hij heel hard.

Brul

Soms zijn we op zoek naar de leeuw in ons en soms zijn we een schaap en scharrelen we rond. Het begin van je dromen realiseren is de leeuw in je ontdekken. Waar zit je brul? Dat is KIKZ. Een van de belangrijkste dingen hierin is vragen stellen. Als radiohost, in mijn wekelijkse reflectievideo en schrijver stel ik heel veel vragen. Als je vragen stelt, krijg je soms hele verrassende antwoorden. Soms ontstaat er een bepaalde openheid en kom je zelf met het antwoord. Dat laagje in ons, is wie we zijn. Dat is onze kracht, en daar zit ons vuur. Maak ruimte om vragen te stellen!

Krachtig keuzes

In mijn boek gaat het over Krachtige keuzes. Voor jou is het is begonnen op het moment dat je hier kwam. Keuzestress is hot, je kunt zoveel en wat moet je dan. En er zijn ook nog mensen die vinden wat je moet doen. Op een gegevens moment kun je niet meer kiezen. Als je lekker in je vel zit, is het makkelijker om een krachtige keuze te maken. Ik geef de zaal een opdracht. Ga even staan en zeg met overtuiging tegen de vrouw naast je: “Wow vrouw, wat ben je lekker”. We gaan elkaar helpen om jezelf lekker te voelen *gelach in de zaal*. Voelt een beetje vreemd om te doen, he? Maar het helpt je krachtige keuzes te maken.

Liefde of angst

Je had ook kunnen gaan zitten en denken over je buurvrouw: “Tsss, die lippenstift is echt niet oke.” Het gaat erom hoe je je erbij voelt. Soms zijn keuzes die je moet maken zwaar. Je krijgt shit over je heen, dus liever kies je niet. Eigenlijk zijn er maar 2 keuzes: liefde of angst. Wat je wilt of wat je wilt voorkomen. Vaak ben je bezig met het laatste, wat je niet wilt. Mijn grootste nachtmerrie is dat ik niet nuttig ben geweest voor mensen. Mijn droom is dat we met z’n allen ons zelf kunnen zijn. Als je voor een keuze staat, ga dan voor de keuze van openheid en opluchting. Als je het hebt gedaan is het misschien niet makkelijk, maar ergens diep van binnen volgt het gevoel: Yes, ruimte voor mezelf. dit is de meest krachtige keuze.”

Daisy_zaalOpdracht

Daisy geeft de zaal een opdracht om een keuze op te schrijven waar je mee zit. Maakt niet uit waar het over gaat, welk idee heb je in je hoofd? En als je 100% zeker bent dat niemand boos zou worden en je gegarandeerd zou slagen, welke keus zou je dan maken? Schrijf het voor jezelf op.

De antwoorden uit de zaal:

  • Stoppen met werken en meer thuis zijn
  • Stoppen met kantoorbaan en fulltime ondernemer worden
  • Altijd te doen waar ik goed in ben

“Daar waar je nu bent is een keuze; je interne actie. Dat wat je gelooft, bepaalt wat je kiest. Je houdt jezelf op die manier kleiner dan je bent. Ik wil graag weer een verhaal vertellen. Over een olifant uit India, een hele kleine die Dompy heet. Toen hij klein was kreeg hij een ijzeren ketting om z’n poot, zodat hij niet weg zou gaan. Iedere keer als hij weg wilde, had hij pijn. Op een gegeven moment wist hij dat zolang hij op zijn plek bleef, hij veilig was en geen pijn had. Er was nog een andere olifant: Dombo. Dombo vliegt, gaat en komt terug, en doet van allerlei mooie dingen. Dompy haalt daar energie uit en vind het leuk om te zien. Als Dompy groot is en zijn ketting eraf wordt gehaald, vraag Dombo of ze samen gaan. Dompy doet het niet, omdat het in zijn hoofd zit. Hij wil niet uit z’n comfort zone.

Het gaat toch altijd mis

En zo gaat het vaak ook bij ons. 85% van onze gedachten gaat onbewust. Ik had laatst de overtuiging ‘Het gaat toch altijd mis’. Dat deed pijn. Ik, de lifecoach?? Het was best een nare overtuiging. Maar waar komt het vandaan? Het heeft me geholpen, maar nu moet ik er vanaf. Nu het naar boven is, kan ik beslissen dat het altijd goed gaat. Omdat ik doe wat ik kan doen.”

Wat je aandacht geeft, groeit

Maria heeft ook een Krachtige keuze te maken. Ze zou graag minder gaan werken, ze heeft erg last van haar rug. Maar het kan niet financieel. Daisy zet haar voor het blok: “Als ik tegen jou zou zeggen dat je je kinderen zou verliezen, als je het niet doet, kan het dan?” Dan wordt het een andere keuze, en kan het wel. Daisy: “Probeer met die energie te gaan werken aan minder werken. Als het je lukt voor je kinderen, lukt het je sowieso. Als je niet gelooft dat je het redt, lukt het sowieso niet. De interne actie is dat er veel gebeurt, maar toch ook weer niks. Ze heeft een kapotte plaat ‘Ik red het niet, ik red het niet’. Maar als je aan de interne kracht denkt, dat het je kinderen raakt, dan lukt het wel. Het is een kwestie van motivatie. Al haar aandacht gaat naar de bezwaren, in plaats van naar een gezonde rug. Wat je aandacht geeft, groeit. Dus als je aandacht is op het niet redden, lukt het je niet. Een oplossing is elke dag 5 minuten dromen hoe je leven er uit zou zien als je minder werkt. Als je denkt dat het niet werkt, trek je alleen maar bevestiging aan dat het niet werkt. Hier gaat hoofdstuk 2 over, interne actie. Wat zeg je dagelijks tegen jezelf?

Blinde vlek

‘Ik ben niet goed genoeg’ is ook zo’n bekende. Of ‘Het kan toch niet, want ik ben vrouw.’ Of ‘Als ik rijk word, moet ik het weer weggeven.’ Daar zat ik echt ontzettend vast in. Het gaat zo onbewust. Maar wat is nou de essentie van de overtuiging? Soms heb je een blinde vlek. Ga er dan met je buurvrouw over sparren, dat helpt.

Kansen grijpen

Waar gaat je aandacht naartoe? Als iets echt belangrijk is, vind je mogelijkheden om het te gaan doen. Ik kan vandaag helaas niet alle hoofdstukken behandelen. Maar hoofdstuk 3 is Kansen grijpen. Je kunt zeggen ‘Ik ga het doen, ik ga het doen’. Soms wil je het heel graag en kies je ervoor, maar doe je het toch niet. Maar ga ontdekken hoe je het moet doen. Toen ik in 2007 had besloten dat ik mensen wilde helpen, leek iedereen me opeens te kunnen helpen. Dat is aantrekkingskracht, het komt naar je terug. Welke kleine actie ga je doen? Een bedrijf staat er niet ineens. Een nieuwe taal leer je ook woordje voor woordje. Je kunt niet opeens een nieuwe taal spreken. Durf het kleiner aan te pakken!

Zelf verwezenlijking

Leer nare situaties waarderen, als je niet bent waar je wilt zijn. Maar wat klopt er dan wel? Dat is weer die krachtige keuze. Het gaat over wie je gelooft dat je bent. Als je gelooft dat je waardevol bent, maak je andere keuzes.”

Verder

Dit zijn de 4 stappen van KIKZ. Wil je hier mee verder gaan? Treed met iemand in contact, en creëer de ruimte. Ik heb ontdekt wie ik ben, ik ben rustig en krachtig. Als jij ontdekt wie jij bent, zorgt alleen je aanwezigheid al dat mensen dat ook willen. Dan kunnen we elkaar helpen naar het volgende niveau.”

Over Daisy

Daisy da Veiga coacht haar klanten in het omzetten van conflicten en blokkades. Zij is een expert in het vergroten van geluk, zelfvertrouwen en enthousiasme! Je kunt Daisy kennen van haar radioprogramma The First Ladies of haar Friday Reflections op FunX. Voor meer inspirerende tips van Daisy verwijzen we naar haar talk over Personal Empowerment op TEDxUtrechtUniversity hieronder.