Als ik iets heb geleerd als 25-jarige, is dat deze leeftijd nogal veel onzekerheid met zich meebrengt. Je hebt net je studie achter de rug, klaar om aan de slag te gaan. Maar als wat dan? Weet/ wist jij exact wat je wilde en heb je hier ook voor gestudeerd? Lucky you. Maar voor de meeste mensen begint het echte werk daarna pas. Want hoe je je leven gaat inrichten, met welke baan en welke prioriteiten, dat leerden ze je niet op de universiteit. Past een 9-5 baan bij jou of ben je meer een ondernemer die de touwtjes in eigen handen wilt houden? Dat is vooral een ontdekkingsreis voor en door jezelf. 

 twijfels

Ik zit dus nu in zo’n fase. Mijn studie (media & entertainment management) heb ik vooral gevolgd omdat ik tv-programma’s wilde produceren. Tijdens mijn vele (meeloop)stages kwam ik erachter dat ik niet in die industrie wilde gaan werken. Het past simpelweg niet bij mij. En dan? Andere studie? Bij de pakken neer gaan zitten? Nee! De studie vormt niet de basis van je verdere carrière. Jijzelf daarentegen wel. Inmiddels ben ik klaar met die studie en wordt het tijd om mijzelf te bewijzen en brood op de plank te brengen -hoewel ik dit overigens al 6 jaar zelfstandig doe, doe ik het nu zonder studiefinanciering en een studentenkamer-.

Waarom?!

Ondertussen zag ik oud-studiegenoten worstelen met hun baan, omdat ze er liever niet wilde werken. Al die kortlopende projecten, de arbeidsintensieve taken, de lange dagen en het lage loon. Het idee dat ze dit de rest van hun leven gingen doen…. De horror. Bij de vraag waarom ze niet het roer omgooide, kreeg ik het antwoord dat dit eenmaal was waarvoor ze hadden gestudeerd. Wat moesten ze anders?

Ik weet dan eigenlijk niet zo goed hoe ik boos moet worden -ja, dit zijn de momenten dat het bescheiden, blonde meisje nogal streng kan worden-, want wie ben jij om zo’n keuze voor jezelf te maken?? Of je nu jong of oud bent, waarom zou je je tijd vullen met iets waar je niet gelukkig van wordt? WAAROM? Ik kan er met mijn verstand niet bij. Wake up! Je hebt elke dag opnieuw de touwtjes in handen! En nee, je hoeft niet in paniek te raken als je niet weet waar je over 10 jaar wilt staan. Dat hebben de meeste van ons en uiteindelijk komt het toch wel goed.  Maar elke dag is wel een nieuwe kans om jezelf te leren kennen en erachter te komen wat jij nu eigenlijk wil in het leven en wat jij belangrijk vindt. Werken aan jezelf en je passies geeft een goed gevoel en een grote voldoening, omdat je dan zo luistert naar waar jij écht gelukkig van wordt. En waarom zou het te laat zijn om het roer om te gooien? Of wie weet dat alleen bijsturen de cruciale handeling is voor een weg naar een lekkerder leven. Wanneer jij goed in je vel zit, komen de mooie dingen vanzelf op de pad. Mede doordat je er oog voor hebt en er nu open voor staat. En als twintiger is het ook logisch dat je nog niet precies weet wat je ligt. Je hebt nu eenmaal minder werkervaring dan een veertigjarige en dus minder de kans gekregen om te ontdekken wat je wil -of vooral niet!-.

De afgelopen drie jaar waren jaren waarin ik non-stop bezig was met persoonlijke ontwikkeling. Aangezien mijn lichaam heftig kan reageren op stress, weet ik snel of iets bij mij past, of niet. Het is vooral leren door te doen, te spreken en te schrijven. Kom ervoor uit, durf erover te praten met Jan en alleman, durf mensen te vragen hoe zij dit aanpakken. Maak persoonlijkheidstestjes, al zijn ze nog zo klein. Ze kunnen inzichten bieden en je op ideeën brengen. Dat was bij mij zeer confronterend en het maakte mij onzeker -nu trouwens nog!-, maar ik wist dat ik het moest doen om uiteindelijk te werken naar een gelukkig leven waarin ik goed in mijn vel zit en mijn werk een feestje is.
quote

En nu?

Ik ben als 25-jarige nu lekker op ‘ontdekkingsreis’. De projecten die nu op mijn pas komen zijn geweldig en doe ik met zóveel plezier. Ik weet wat ik kan en kan dat combineren met wat ik wil. Ik heb de leukste hobby’s en de gezelligste weekenden. Helemaal ingericht zoals het past bij mij en het mij voldoening oplevert. Ik heb geen flauw idee waar ik over 5 jaar sta, maar dat zie ik dan wel weer. Ik ben op dit moment zo gelukkig door te kiezen voor mijzelf en mijn hart te volgen -in plaats van de menigte/ oud-studiegenoten-. Ik zorg dat ik elke maand iets doe waardoor ik uit mijn comfortzone stap -hierdoor groei en leer ik-. Ook door het team van Vrouw & Wow te joinen, kom ik allemaal mooie verhalen tegen van mede-ondernemers die ook hebben geluisterd naar hun eigen ‘why’.
Liefs, Lisa

twijfels

Ps. Als ik je met deze blog geënthousiasmeerd heb om aan de slag te gaan met jezelf, schrijf je dan vooral in voor de WOW-challenge die 20 september van start gaat. Nodig je vriendinnen uit om ook samen aan de slag te gaan met je 2 persoonlijke doelstellingen die je in 3 maanden tijd met ons gaat halen. Met z’n allen gaat het een prachtige en vooral ook leerzame community worden.

Meld je gratis aan voor de WOW-challenge!

* indicates required