Vrouw & Wow 8 maart internationale vrouwendag 2015

Het is 12:30 uur, de zon valt binnen en verspreidt een warme gloed over de muren van de ontvangstruimte van Pier 80 in Rotterdam, waar het tweede Vrouw & Wow event plaatsvindt. De eerste vrouwen komen met een zoekende blik binnen en worden door, Carmine, een enthousiaste gastvrouw wegwijs gemaakt.

De vrouwen die daarna volgen, zien meteen dat ze goed zitten; er zijn verschillende groepjes praten de vrouwen te zien. Druk in gesprek, lachend en de ander stralend.

De ochtend begint met een intro van de documentaire “Lichtpuntjes”.

De maker, Shanti Silos, laat de dames zich op een ongewone manier aan elkaar voorstellen. Ze laat ze onder andere vertellen: waar ben je goed in, waar irriteer je je aan en wanneer ben je kwetsbaar? De reactie vanuit de groep is bruisend. Ze lopen uiteen van; “Dat is mijn verhaal; ik hoor mezelf praten” en “bijzonder om zo in gesprek met elkaar te gaan”, tot “Het gaat nu eens een keer voorbij die oppervlakkigheid, ook al ken je elkaar nog maar net”. Na de vertoning van de documentaire is het tijd voor een hapje en een drankje.
Lichtpuntjes vrouw en wow event 8 maart

De catering is in Scililiaanse stijl. Het is verrassend lekker en nog nooit eerder gegeten zij de geluiden over het eten. Vanuit mijn ooghoek zie ik dat de kookkunsten beloond worden met het uitdelen van visitekaartjes; “Kun je dit ook voor 100 man doen?”

Een paneldiscussie over economische en financiële onafhankelijkheid opent het tweede programmaonderdeel. De geluiden uit de zaal zijn divers en tegelijk ook erg instemmend. Volgens een aantal vrouwen loopt Nederland erg achter als het gaat om de gelijke verdeling van zorgtaken. Of we daar een keuze in hebben daar waren de meningen over verdeelt. Wat wel bleek is dat in de meeste gevallen, dan hebben we het over vrouwen met kinderen, de vrouw vaak door externe omstandigheden zoals dure kinderopvang, man verdient meer of werkgever geeft geen promotie vanwege kinderen, zich achtergesteld voelen en of hierdoor minder makkelijk onafhankelijk zijn dan hun partner. Daar bovenop kwam als conclusie dat we daar jammer genoeg te snel in berusten.

We moeten ons op persoonlijk vlak blijven ontwikkelen, zodat als we weer fulltime aan het werk kunnen, we daar ook klaar voor zijn.

DSC_0546

Het volgende onderdeel is inspirerende verhalen

Een iets nerveuze vrouw staat voor de zaal. Haar eerste woorden zijn; ik ben een beetje nerveus, de zaal lacht en het ijs is meteen gebroken. Ze stelt zich voor als Vivian Hylkema. Als twee malig Nederlands kampioen, Europees Wereldkampioen en Miss universe Body building, heeft ze een indrukwekkende ervaring in doortastendheid en doelen bereiken. De zaal hangt aan haar lippen als ze vertelt hoe ze zich voelde terwijl ze aan het trainen was en waarom het haar lukte en welke fouten zij heeft gemaakt om te komen waar ze nu is. De vrouwen zijn zo enthousiast dat we Vivian terplekke kunnen bevestigen dat haar workshop op 17 mei meteen een feit is. Geroezemoes klinkt er nog en instemmende gezichten zijn te zien als de tweede spreekster haar entree maakt.

Nayvary Angila heeft een aangrijpend verhaal over mishandeling binnen relaties. Het mooiste en meest illustrerende van haar verhaal vind ik de oefening waarbij ze elke derde vrouw in het publiek laat opstaan. Ze zegt; “Kijk eens om je heen, in Nederland wordt 1 op de 3 vrouwen mishandelt. In deze zaal zouden dit deze vrouwen zijn.” De zaal verstomd. Dat is best veel en confronterend om te zien. Mooi om te zien hoe deze dame iets negatiefs heeft omgezet in iets dat wel werkt.

Als cherry on top zingt Bellita Carol ‘I got a dream’! Een empowering up beat nummer dat lekker mee zingt. Euh Bellita, ik ben bijna jarig zou je……;-)

Het was weer een geslaagde editie van Vrouw & Wow, geïnspireerd en al netwerkend verlaten stralende en dansende vrouwen het pand!

Ps. 20 september ’15 is de derde editie. Wil je niks missen? Volg dan het event op Facebook.
11061765_429856067173834_4568878897842738752_n